Atlas MEDITERRA

Mediterranean Agriculture, Food, Fisheries & Rural World

Cet ouvrage est également disponible en français

POPULATIONS AND ECONOMIES
Never before have there been so many people in the Mediterranean. Developing in hugely contrasting ways on the two shores, they face economic, social and demographic challenges which, first and foremost, concern agriculture and the rural world.

PEOPLE AND PRODUCTIONS
Farmers, who fashioned the cradle of agriculture, have seen their work evolve and change throughout history. Here, at the beginning of the 21st century, what are the strengths and key features of Mediterranean farming and its products?

FOOD AND HEALTHY EATING
While the Mediterranean diet is world-renowned for its nutritional qualities and its conviviality, food insecurity is still with us and malnutrition, which is on the rise, should concern us all the more.

FACETS OF THE MEDITERRANEAN
Down the ages, the Mediterranean has been a place of migration of men, ideas and goods. Surely the time has come to build a space for cooperation where agriculture, sustainable development and food play a crucial role.

REGIONAL CONTRASTS
All too often, even now, the towns of the Mediterranean compete with the rural Mediterranean. Without a balanced development of the different regions, there can be neither sustainable development nor social cohesion. The two shores will not even be able to live comfortably side by side.

REGIONS AND RESOURCES
The Mediterranean region is unique in the world, impressive for its diversity and riches. Yet its increasing fragility is also cause for concern. Aridity, soil degradation, migration to the coast: all demand a robust, rapid and concerted response.

FISHERIES AND AQUACULTURE
The natural road offered to ships, "the sea amid the land", is one of the oldest fisheries in the world. Growing demand drove the Mediterranean people to other seas and the development of aquaculture.

MEDITERRANEAN AND GLOBALISATION
The Mediterranean looks to the world and the world to the Mediterranean. In a globalised world where regions serve as places for trade and regulation, Euro-Mediterranean cooperation heralds a new era in its thousand-year history.

CIHEAM

Créé en 1962, le Centre international de hautes études agronomiques méditerranéennes (CIHEAM) est une organisation intergouvernementale méditerranéenne composée de treize États membres (Albanie, Algérie, Égypte, Espagne, France, Grèce, Italie, Liban, Malte, Maroc, Portugal, Tunisie et Turquie).
Acteur de la coopération multilatérale dans les domaines de l'agriculture, de l'alimentation, de la pêche et des territoires ruraux, ses missions s’articulent autour de quatre objectifs :
– la protection de la planète, à travers la lutte contre toutes les formes de gaspillage y compris
celle des savoir-faire et des connaissances ;
– la sécurité alimentaire et nutritionnelle en favorisant l’agriculture et l’alimentation durables ;
– le développement inclusif en investissant dans les nouvelles générations et dans les territoires
fragiles ;
– la prévention des crises et la résilience des territoires.
Ces quatre axes constituent les bases du plan d’action du CIHEAM pour la Méditerranée 2025 (PACMED 2025) qui s’inscrit dans l’Agenda 2030 pour le développement durable des Nations unies. Pour mener ces missions, le CIHEAM s’appuie sur les outils de la formation spécialisée, de la recherche en réseaux, de la coopération et de l’assistance technique, mais aussi sur le dialogue politique et les partenariats.


http://www.ciheam.org/


Mediterra
Migrations et développement rural inclusif en Méditerranée
AFD,CIHEAM
Les phénomènes migratoires occupent une place essentielle dans les agendas politiques. La nouvelle édition du rapport Mediterra donne la parole à des experts pour analyser leurs effets sur les équilibres socioéconomiques des territoires d'origine et d'accueil, dans un contexte climatique déjà préoccupant. 



Mediterra
Migration and inclusive rural developpment in the Mediterranean
AFD,CIHEAM
Co-directed by the International Centre for Advanced Mediterranean Agronomic Studies (CIHEAM) and the Agence française de développement (AFD), the new edition of the Mediterra report gives the floor to experts and partner institutions to better understand this complex theme, and identify sustainable solutions.



MEDITERRA 2016
Zéro gaspillage en Méditerranée. Ressources naturelles, alimentation et connaissances
FAO Organisation des Nations unies pour l'alimentation et l'agriculture,CIHEAM
Recueil d'expertises mutualisées et d’expériences locales dans la région méditerranéenne pour réduire le gaspillage des ressources naturelles, de l'alimentation et des connaissances, Mediterra 2016 fournit des clés de lecture et des solutions aux décideurs politiques, aux opérateurs du développement, aux professionnels et aux chercheurs.



MEDITERRA 2016
Zero waste in the Mediterranean. Natural Ressources, Food and Knowledge
FAO Organisation des Nations unies pour l'alimentation et l'agriculture,CIHEAM



MEDITERRA 2014
Logistique et commerce agro-alimentaires. Un défi pour la Méditerranée
CIHEAM
Un vaste panorama des enjeux commerciaux, logistiques et géoéconomiques en Méditerranée.



CIHEAM
A complete overview of business, logistical and economic issues in the Mediterranean.



MEDITERRA 2012
La diète méditerranéenne pour un développement régional durable
CIHEAM
Un panorama complet des enjeux culturels, politiques, économiques, sociaux et environnementaux liés à l'alimentation méditerranéenne, véritable socle identitaire, inscrite au patrimoine culturel immatériel de l'humanité, et richesse de cette région.



MEDITERRA 2012
The Mediterranean Diet for Sustainable Regional Development
CIHEAM
Identity and wealth of the region, listed as part of the intangible cultural heritage of humanity, the Mediterranean diet is a political, economic, social and environmental major issue to promote a greater regional cooperation.



Atlas MEDITERRA
Agriculture, alimentation, pêche et mondes ruraux en Méditerranée
CIHEAM
Ce premier Atlas Mediterra offre un panorama complet des grands défis auxquels sa rive sud notamment sera confrontée où les enjeux agricoles, de ressources, de développement durable et d'éducation tiennent une place stratégique.



MEDITERRA 2009
Rethinking Rural Development in the Mediterranean
CIHEAM
Mediterra 2009, the fruit of cooperation between the CIHEAM and the Blue Plan, analyzes the new dynamics of Mediterranean rural worlds...



MEDITERRA 2009
Repenser le développement rural en Méditerranée
CIHEAM
Mediterra 2009 analyse les grands défis pour la durabilité et la compétitivité des agricultures méditerranéennes...



MEDITERRA 2008
Les futurs agricoles et alimentaires en Méditerranée
CIHEAM
Dans un contexte marqué par le retour de la question agricole, Mediterra 2008 propose un dossier sur les futurs agricoles et alimentaires en Méditerranée, et s'invite dans le débat sur les politiques de coopération au sein du Bassin méditerranéen.



MEDITERRA 2008
the Future of Agriculture and Food in Mediterranean Countries
CIHEAM
In a context where agriculture matters are high, Mediterra 2008 presents a discussion of the future of agriculture and food in Mediterranean countries and proposes to contribute to the debate on co-operation policies in the Mediterranean Basin.



MEDITERRA 2007
Identity and quality of mediterranean foodstuffs
CIHEAM
Mediterra has focused this first edition on the questions of the identity, safety and quality of Mediterranean foodstuffs.



MEDITERRA 2007
Identité et qualité des produits alimentaires méditerranéens
CIHEAM
Document de référence publié depuis 1999, le rapport annuel du CIHEAM, intitulé désormais Mediterra, reflète l'évolution d'ensemble des agricultures des pays du pourtour méditerranéen.











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